mandag 16. august 2010

her står jeg i butikken og skal kjøpe no til mor

Jeg tenker alltid på Øystein Sunde og kanelboller når jeg ser bussen til Vippetangen kjøre forbi Oslo City. Jeg hadde den på LP-plate da jeg var liten, og jeg spilte den på det gamle stereoanlegget mitt som jeg hadde fått av pappa. Hyllene sto litt tett, så plata måtte lirkes inn i sprekken mellom lokket og spillern. Stiften var i litt slitneste laget og det ble lagt på en fin suselyd på sangene om hverdagsting og fjas.

Det hadde ikke cd-spiller. Det gamle anlegget. Det får meg til å tro at jeg nesten var liten i en annen tid. I et annet rom, i en annen verden. Den hadde plass til to kassetter og spilte p4 hver kveld til jeg sovna. Eriks nymotens spiller hadde sleep-funksjon. Det ønsket jeg meg også. Det er tungt å stå opp igjen for å skru av susinga fra en platespiller etter du har sovnet om kvelden.

Spør du de kule, slentrende ungdomsskoleelevene i dag om hvem deres musikalske idoler er, vil du antagelig krympe i skam. Jeg vet at jeg vil gjøre det. For jeg tror det er noe i det at alt var bedre før. Selvfølgelig var ikke alt bedre før, men noe var det, og jeg vil være tilbøyelig til å si at musikken er en av de tingene som absolutt var det. Bedre. Dypere. Tyngre. Jeg sier ikke at alt utgitt før 1990 var det heller, men jeg tror det var enklere å mene noe. Enklere å sloss for noe. Hva sloss vi for nå?

Jeg savner det gamle stereoanlegget mitt med to altfor store høytalere. Den gode knitringa før stiften kom inn på første spor på plata. Susinga i radioen uten finstilling. Jeg savner til og med det å måtte reise meg opp for å skru av når jeg skulle legge meg til å sove om kveldene. Jeg savner at vi mener noe, føler noe og sloss for noe som betyr noe. Jeg savner å oppdage ny musikk som slår meg i mellomgulvet med sannhetssalvene sine.

Vipp, Vipp, Vippetangen Konditori
Ta aldri frem sjela di der.
Vipp, Vipp, Vippetangen Konditori
si d´aldri som det er.

3 kommentarer:

Monica B sa...

Utrolig bra innlegg, Silje.
Koste meg mens jeg leste det.
Og jeg er veldig enig i det du skriver.

Erik sa...

Så sant, så sant. Men spotify er bra da. Ikke alt var bedre før, gamla;)

Kath sa...

Innlegget minner meg litt om sangen Born in the 80's. Like fint som alltid, Siljemor :)